Bahan-Bahan: | |
½ kg ketam dibersihkan 8 ulas bawang merah 2 batang serai 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 biji kelapa diparut dan diambil santannya @ santan kotak |
1/2 paket rempah kari ikan/ seafood 1 biji buah nanas Garam secukup rasa Sedikit gula |
Cara: | |
Tumbuk
bawang merah dan ketuk serai. Campurkan bersama rempah kari dan kunyit, masukkan ke
dalam air dan nanas yang dipotong sederhana. Panaskan kuah di atas api perlahan, setelah kuah mendidih
masukkan santan dan ketam yang telah dibersihkan. Biar lagi
sehingga mendidih, masukkan garam dan gula. Setelah ketam masak, angkat
dan hidangkan. P/S: KALAU TAK SUKA rempah kari ikan/ seafood, BOLEH GANTI DENGAN CILI PADI IKUT TAHAP KEPEDASAN YG DIGEMARI
layari juga: kerjaya-sebagai-pendidik
|
politeknik tuanku sultanah bahiyah ptsb kulim motivasi kesihatan dekorasi kerja dan puisi
Wednesday, 20 February 2013
resepi: Masak Lemak Ketam dengan nanas
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Sebenarnya, mereka boleh ja berlanggar. NASA dan organisasi antarabangsa yang lain mengesan satelit di angkasa lepas. Perlanggaran jarang t...
-
Mulakan langkah mu dengan fikiran terbuka Setiap insan punyai kelebihan sendiri Asah kemahiran di peringkat lebih tinggi Usaha dan harapan ...
-
Satelit dapat mengorbit mengelilingi planet bumi kerana ianya terkunci pada kelajuan yang sangat tinggi untuk mengatasi daya tarikan graviti...
No comments:
Post a Comment