Wednesday, 20 February 2013

resepi: Masak Lemak Ketam dengan nanas

Bahan-Bahan:
½ kg ketam dibersihkan
8 ulas bawang merah
2 batang serai
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji kelapa diparut dan diambil santannya 

@ santan kotak
1/2 paket rempah kari ikan/ seafood
1 biji buah nanas
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Cara:
Tumbuk bawang merah dan ketuk serai. Campurkan bersama rempah kari dan kunyit, masukkan ke dalam air  dan nanas yang dipotong sederhana.  Panaskan kuah di atas api perlahan, setelah kuah mendidih masukkan santan dan ketam yang telah dibersihkan. Biar lagi sehingga mendidih, masukkan garam dan gula. Setelah ketam masak, angkat dan hidangkan.

P/S: KALAU TAK SUKA  rempah kari ikan/ seafood, BOLEH GANTI DENGAN CILI PADI IKUT TAHAP
        KEPEDASAN YG DIGEMARI 

 layari juga:  kerjaya-sebagai-pendidik
                     9-ciri-ciri-pendidik-yang-hebat
                     ciri2-yang-baik-sebagai-pendidik
                      kisah-pemimpin-islam-zainab-al-ghazali

No comments:

Post a Comment