Bahan-Bahan: | |
1 kg udang besar/udang galah atau udang harimau-belah belakangnya jgn putus
1 sd teh garam 1 kg minyak untuk menggoreng |
250 gm mentega tawar (unsalted butter)
6 pelepah daun kari (daun shj) 5 ulas bawang putih (cincang) 6 biji cili api (cincang) 8 biji kuning telur 250ml susu cair penuh krim ½ sd teh serbuk perasa 1 sd teh garam 1 sd teh sos ikan ¼ sd teh serbuk pati ayam 1 sd besar gula |
Cara: | |
Perap udang yang telah dibersihkan dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Toskan.
Pukul bersama kuning telur, dan susu bersama serbuk pati ayam hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing. Tuang ke tapis dan biarkan mentega sejat sebentar. Alihkan ke pinggan dan hidangkan. |
politeknik tuanku sultanah bahiyah ptsb kulim motivasi kesihatan dekorasi kerja dan puisi
Wednesday, 20 February 2013
resepi: Butter Prawn
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Sebenarnya, mereka boleh ja berlanggar. NASA dan organisasi antarabangsa yang lain mengesan satelit di angkasa lepas. Perlanggaran jarang t...
-
Mulakan langkah mu dengan fikiran terbuka Setiap insan punyai kelebihan sendiri Asah kemahiran di peringkat lebih tinggi Usaha dan harapan ...
-
Satelit dapat mengorbit mengelilingi planet bumi kerana ianya terkunci pada kelajuan yang sangat tinggi untuk mengatasi daya tarikan graviti...
No comments:
Post a Comment