Saturday, 23 February 2013

petua 4: nasi, gatal, bau

BILA NASI BERBAU HANGIT

Kadang-kadang kerana kelalaian kita, nasi yang dimasak boleh menjadi hangus dan berbau hangit. Kerana itu anda jangan susah hati, cubalah cepat-cepat ambil beberapa tangkai cili kering, masukkan ke dalam nasi tersebut dan tutup semula rapat-rapat. Insya-Allah bau hangit akan berkurangan.


MENGHILANGKAN GATAL-GATAL TANGAN @ KAKI (FUNGUS)

Ada cara mudah untuk menghilangkan kegatalan tangan atau kaki (fungus). Ambil sesudu makan garam kasar dan campurkan dengan air panas.  Setelah dikacau, rendam bahagian yang gatal. Lakukan apabila gatal.


MENGHILANGKAN BAU PEDAS (CILI TUMIS)

Memasak sambal tumis atau asam pedas, anda tentu terpaksa menumis cili boh atau cili giling. Apabila cili ditumis, anda tentu dapat rasakan mata dan hidung menjadi pedih dan berair. Seluruh ruang dapur malah seluruh rumah akan mendapat akibatnya. Untuk menghindarkannya, cubalah masukkan gula pasir ke dalam minyak penggoreng yang telah panas itu. Kemudian barulah menumis bawang dan cili tersebut. Insya-Allah, bau pedasdan cili tumis itu tidak akan mengganggu anda sekeluarga.

No comments:

Post a Comment