Wednesday, 20 February 2013

resepi: Rendang Dendeng

Bahan-bahan ( 1 kilo daging = 4> orang boleh makan )

  • 1. 1 kilo daging fresh @ daging kotak pun boleh 2. 1 kilo bawang kuning blend (general rule aje, boleh alter ikut sedap sendiri) 3. Segenggam cili kering (blend) 4. Serai 1 batang (blend) 5. Kicap manis 1 botol 6. Kicap masin 1 botol 7. Sos t

Cara-cara

  1. 1. Rebus daging, tos air, potong nipis kemudian tumbuk (jangan sampai hancur, cuma untuk senang kunyah) 2. Perap daging dengan 1 botol kicap manis dan 1 botol kicap masin (+/-10 minit). Goreng sekejap je (+/- 3-4 minit) angkat, tos minyak 3. Guna minyak goreng daging tadi untuk menumis cili + bawang & serai blend 4. Masukkan daging + sos tomato (tak perlu garam/ gula sebab kicap manis/ masin dah ada)
  2. Siap... sedap makan dengan nasi himpit, nasi putih panas, ketupat dan seangkatan dengannya...

No comments:

Post a Comment