http://hafizamri.com/tips-kuruskan-badan
JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila
kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan
terkejut. Tubuh akan mula membakar muscle(otot) untuk menggantikan
makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila
anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih
banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah
kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini
menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi
AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat
sebelum makan.Caraini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar
isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid
HCL.Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut bolehmenyebabkan
ketidakcekapan penghadaman.
MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam
tubuh.Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.
tubuh.Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.
ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.
KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi
menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna
badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang
disebabkan air.
AMBIL SARAPAN PAGI
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak
mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya.Bagaimana ia
terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula didalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk
membakar kalori.
mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya.Bagaimana ia
terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula didalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk
membakar kalori.
MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan
dan jangan gopoh.Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh
akanmenghantar isyarat menunjukan kepuasan.
KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.
Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.
Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan,beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint
atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.
Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan,beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint
atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.
Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda.
Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda.
Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda.
Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan
pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula.
pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula.
Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah
sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang
rendah.Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak
akan nampak perubahannya.
Jika anda minum banyak, dan waktu itu
anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan
berputus asa untuk berdiet Ambil makanan yang berempah Sesetengah rempah
seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan
lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman,ia jugameningkatkan
pembakaran lemak.
Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil
bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.
bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.