Sunday, 27 May 2018

Lirik nasyid al Haq mawi ac mizal


LIRIK:

 
 
(AC Mizal) 
Andainya ku bisa putarkan saat waktu, ku perbetulkan segala kesilapan lalu. 
Andainya kupernah melukakan hatimu, izinkan aku mengubati jiwa ragamu. 
Segala-gala suka dan duka tak pernah dapat kulupa 
Daku manusia biasa dibawa dosa pahala 
Hidup di dunia cuma sementara janganlah leka jangan terpedaya antara kaca dan juga permata 

(Mawi) 
Ku bersujud padaMu 
Berdoa pada Yang Satu 
PadaMu aku mengadu 
Allah Yang Satu 
Mohon petunjuk dariMu 
Berderai air mataku 
Kuingin dekat denganmu...
 

Ya Allah x2 
Ampunilah dosa-dosaku yang lalu 

Ya Allah x2 
Maha Pengasih, Penyayang, Maha Mengerti 

(AC Mizal) 
Andainya kubisa hidup seribu tahun lama lagi, kukota kata-kata yang telah kujanji 
Andainya ditakdirkan esok aku pergi, susun sepuluh jari memohon diampuni 
Janganlah bersedih berduka berjumpa di sana semula 
Kembali kepada Pencipta di ruang yang luas terbuka pintu syurga dan neraka 
Betapa kau bersedih berduka dijiwa gelora di dalam dilema menanggung derita 

(Mawi) 
Ku bersujud padaMu 
Berdoa pada Yang Satu 
PadaMu aku mengadu 
Allah Yang Satu 
Mohon petunjuk dariMu 
Berderai air mataku 
Kuingin dekat denganmu... 

Ya Allah x2 
Ampunilah dosa-dosaku yang lalu 

Ya Allah x2 
Maha Pengasih, Penyayang, Maha Mengerti 

Allahhu ya hafizu nafsi waruhi bismillahi jibril 
Fi amini bismillahi mikail 
Fi shimali bismillahi israfil 
Fi a'mami bismillahi izrail

(AC Mizal) 
Allahu Akbar Allah Yang Maha Besar 
Mari memuji memuja Maha Kaya Berkuasa 
Ampunilah segala dosaku yang lalu kumerindui padaMu 
Setiap hembusan nafasku kuseru namaMu 
Sebagai hambaMu yang lemah dan hina 
Terangkanlah jalanku yang penuh berliku 
Kuberdoa padaMu dekatkan diriku denganMu 
Tenangkan jiwaku terangkan jalanku 

Nasyid :Islam yang telah berkembang

 Islam yang telah berkembang
Laksana bunga yang indah
Yang berkembang mekar, harum mewangi
Tumbuhnya memenuhi bumi 2x
Tumbuhnya memenuhi bumi
Lembah dan tanah yang tinggi
Kesuburan itu telah dibajai
Oleh pengorbanan ummah 2x
Kembangnya itu telah dibajai
Oleh air peluh para mujahid
Tamannya itu telah dipagari
Oleh para mujaddid dan mujtahid
Panduan kita diambil dari
Al-Quran, sunnah Rasulullah 2x
Berkumandanglah kalimah toyyibah
Dari pembela agama kebenaran
Keindahan Islam telah terpancar
Oleh harta si kaya yang pemurah
Ibarat air mengalir deras
Dermanya bagai mencurah-curah 2x

Sunday, 15 April 2018

Menjelang 1.1.18...kehilangan yang tiada ganti...

Pukul 5 pagi mataku seakan sudah puas untuk aku menyambung tidurku...

Lalu aku membersihkan diri untuk
Bertemu dengan yang Maha Pencipta... 

Awal lagi... Tak Masuk Subuh lagi..detik hatiku... Selesai solat sunat, tetiba wajah ayah terbayang di ruang  mataku... Apa pulak yg tak kena ni?  Detik hatiku... 

Membaca Surah Al mulk..  Sblm solat Subuh....

Hari ini sebelum pukul 8 pagi,  seperti biasa aku dah selesai sarapan kat gerai di sg ular... 

Rutin hari isnin, aku ada klas 8-10pagi... Di aras 2. Bk 5 subjek digital electronics...dah 8 thn tak ajar.. Byk yg terlupa...

Panjat,  Jgn tak panjat... Aras 2 ni mcm aras 3 lah, Sbb aras Bawah sekali aras 0...

Bab panjat tangga ni walaupun dah hampir separuh abad umurku,  aku mmg dah biasa... 

Seperti biasa sepanjang pengajaranku lancar ... Alhamdulillah... 


Habis klas,  fikiranku Mula berlegar tentang agenda meeting sejam lagi.. .untuk penulisan dokumen SAR (self assessment report ) untuk dihntr ke ETAC... 

Pukul 11.30 am, Sedang Aku mempengerusikan meeting pagi ini,  
Deringan telefon dlm beg membuat hatiku berdebar... 

Apasal akak sulung telefon ni? Akak k u ini baru ja pencen Bulan Mei thn lepas, bekas pengetua SMK di daerah Kerian.. .

Berdebar2 rasa hatiku... Aku mohon diri keluar dari bilik meeting ke mejaku... Ku dail no Telef√≥n akakku..  Terdengar suara lembut memberi salam...

Dia meminta ku bertenang...  Dan mengkhabarkan berita yg sgt mengejutkan. ..ayahku telah tiada...  

Thursday, 7 September 2017

Satu persatu mereka pergi...

Sayu rasa hati ini but la anak2 dah jauh dari mata... Tu la... dulu malaih nak anak banyak2.... sekarang sunyi pulak...

Pada 29 Julai yg lepas, anak yg ke 2 telah berangkat ke australia... Kemudian anakku yg pertama pulak masuk unimap... Yang tinggal anak bungsu ku yang dah form 4... Tahun depan amik SPM... Lepas tu taktau la kat mana pulak yg sorang ni nak study...

Aleh2 tinggai la aku dengan hasben ...

Sedihnya... tapi demi masa depan mereka, kurelakan ja la... Sampai bila asyik bak berkepit dgn mak ayah...kan..kan...

Dulu2 akupun camtu gak, aku anak last dlm family, jadi aku la yg last keluar masuk asrama.. form 4 masa tu, mrsm beseri perlis... 1985-1986...

Tuesday, 8 August 2017

belajar AUTOCAD 2

Aku belajar dari adik2 kaedah nak trim, cut and erase, kemudian pakai array etc...

Selain belajar line, aku jg mula belajar
1. circle
2. arc
3. ellipse

Ketiga2 yang di atas pun terdapat byk kaedah untuk melukis...






Saturday, 17 June 2017

belajar AUTOCAD

Hari ini pensyarah otai ni nak belajar AUTOCAD...

Duk kat lab ECAD senang sikit,
 pakai komputer student,
baru rasa macam student...hehe

minggu ni belaajar buat garisan udah le....




















Lirik nasyid al Haq mawi ac mizal

LIRIK:     (AC Mizal)  Andainya ku bisa putarkan saat waktu, ku perbetulkan segala kesilapan lalu.  Andainya kupernah melukakan hat...

Popular Posts