Saturday, 2 August 2025

Cadangan menu makanan harian untuk pesakit tekanan darah tinggi (hipertensi): Healthy meal preparation

 


Berikut ialah cadangan menu makanan harian untuk pesakit tekanan darah tinggi (hipertensi) yang membantu:

✅ Mengurangkan pengambilan garam
✅ Meningkatkan pengambilan kalium, magnesium dan serat
✅ Mengekalkan berat badan sihat
✅ Menyokong kesihatan jantung


🥗 Cadangan Menu Seharian untuk Pesakit Tekanan Darah Tinggi


Hari 1

Waktu Menu
Sarapan Oat kosong + hirisan pisang + susu rendah lemak + taburan chia seed
Snek pagi Buah jambu batu atau epal (rendah natrium & tinggi serat)
Tengah hari Ikan bakar + ulam-ulaman (pegaga, timun) + sayur rebus + nasi perang (½ cawan)
Snek petang Segenggam kacang badam tanpa garam
Makan malam Sup ayam tanpa kulit + brokoli kukus + air kosong suam

Hari 2

Waktu Menu
Sarapan 2 keping roti mil penuh + telur rebus + teh hijau tanpa gula
Snek pagi Yogurt rendah lemak tanpa gula tambahan
Tengah hari Tempeh kukus + sayur tumis tanpa garam + quinoa atau nasi perang (½ cawan)
Snek petang Lobak merah dan timun potong + hummus
Makan malam Ikan stim halia + bayam kukus + hirisan tomato segar

Hari 3

Waktu Menu
Sarapan Smoothie: pisang kecil + susu rendah lemak + oat + flaxseed
Snek pagi Buah oren atau kiwi (tinggi vitamin C & kalium)
Tengah hari Ayam panggang tanpa kulit + sayur kukus + kentang rebus (kuantiti kecil)
Snek petang Segelas air kelapa muda (tanpa gula)
Makan malam Sup ikan + salad hijau + 1 keping roti mil penuh

Tips Makan Sihat untuk Tekanan Darah Tinggi (DASH Diet):

  • Kurangkan pengambilan garam kepada kurang daripada 1 sudu teh sehari (2,300 mg sodium)
  • Utamakan makanan segar berbanding makanan dalam tin atau proses
  • Gunakan rempah dan herba untuk menambah rasa (bawang putih, halia, kunyit, limau)
  • Minum air kosong secukupnya
  • Hadkan makanan tinggi lemak tepu seperti santan pekat dan daging berlemak


No comments:

Post a Comment