Tujuan:
- Untuk mencapai dan mengekalkan paras gula dan lipid darah pada julat normal.
- Untuk mengelak sebarang komplikasi penyakit.
- Untuk mencapai dan mengekalkan berat badan yang sesuai.
- Untuk membekalkan keperluan pemakanan bagi memenuhi keperluan harian.
Terdapat 3 kumpulan makanan untuk pesakit Diabetes Mellitus:-
Makanan yang perlu dielakkan
Semua makanan dan minuman yang manis dan mengandungi gula tinggi.Contohnya: Pelbagai jenis gula, kuih-muih, niskut manis, kek, gula-gula, coklat, ais krim, minuman ringan, sirap cordial, susu pekat manis, jem, kaya, madu dan minuman beralkohol.
Makanan yang bebas dimakan
- Semua jenis sayuran, kecuali semua jenis ubi. Contohnya: sawi, kangkung, bayam, kobis, kacang buncis, kacang panjang, bendi, tomato, terung dan sebagainya.
- Semua cecair dan minuman tanpa gula Contohnya: Sup air, air kosong, the dan kopi ‘o’ tanpa gula, teh Cina, air limau, air barli tanpa gula.
- Perasa dan Perencah Contohnya: serbuk cili, kari, kunyit, rempah ratus, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan sebagainya.
- Semua daging tanpa lemak, ayam tanpa lemak dan kulit, tauhu, kuning telur (2-3 biji seminggu), ikan, ikan bilis tanpa kepala dan perut. Hadkan makanan tinggi kolesterol seperti makanan laut (udang, sotong, ketam, kerang, siput) dan organ dalaman (hati, otak, perut, limpa
No comments:
Post a Comment