Wednesday, 17 September 2025

Resepi rendang udang tanpa santan

 


https://share.google/images/8InDz4vEPgKC9VBNg

Rendang udang tanpa santan ni sesuai untuk yang nak rasa lebih ringan, tahan lama & kurang berminyak, tapi masih kaya dengan rempah.


🍤 Resepi Rendang Udang Tanpa Santan (± 4 orang makan)

Bahan Utama

  • Udang sederhana besar – 500g (bersihkan, buang misai & kepala keras)
  • Kerisik – 4 sudu besar
  • Daun kunyit – 1 helai (hiris halus)
  • Daun limau purut – 2 helai (carikkan)
  • Asam keping – ½ keping
  • Minyak masak – 3–4 sudu besar
  • Garam & gula melaka – secukup rasa

Bahan Kisar

  • Bawang merah – 6 biji kecil
  • Bawang putih – 3 ulas
  • Halia – 2 cm
  • Lengkuas – 2 cm
  • Kunyit hidup – 1 cm
  • Cili kering – 12–15 biji (direbus, ditoskan)
  • Serai – 2 batang

Cara Masak

  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sampai naik bau & pecah minyak.
  2. Masukkan asam keping, daun kunyit & daun limau purut.
  3. Bila rempah garing sedikit, masukkan udang dan gaul rata.
  4. Masukkan kerisik → kacau sampai sebati.
  5. Tambah sedikit air (± ½ cawan) kalau nak ada kuah pekat.
  6. Biarkan mereneh 10–15 minit hingga udang masak & kuah kering.
  7. Perasakan dengan garam & gula melaka secukupnya.

Tips

  • Rendang tanpa santan ni lebih tahan lama (boleh simpan 2–3 hari suhu bilik, 5–7 hari dalam peti).
  • Kalau nak simpan lebih lama, boleh frozen dalam bekas kecil.
  • Guna kerisik secukupnya sebab dia ganti “lemak” santan.


No comments:

Post a Comment