Sumber: Wikipedia
Ig Link kat bawah ni, menunjukkan bagaimana daun gambir diproses menjadi gambir:
https://www.instagram.com/reel/DNaAnUSTjE9/?igsh=MWR1dXNhYnlreG84dw==
Dulu-dulu masa kecik2 kalau pergi rumah tok, mesti la nak makan sirih... Sapu dulu kapur makan, letak hirisan pinang dan sedikit gambir. Rasanya budak zaman sekarang tak pernah tengok dah rupa paras gambir ni.
Gambir ialah sejenis bahan semula jadi yang diperoleh daripada ekstrak daun dan ranting pokok Uncaria gambir Roxb. (biasanya ditanam di Indonesia & Malaysia). Ia berwarna coklat kemerahan, bertekstur keras seperti blok atau serbuk setelah diproses.
Berikut ialah kegunaan gambir:
1. Perubatan Tradisional
- Ubat luka kecil & kudis – bersifat antiseptik dan mempercepatkan penyembuhan.
- Merawat cirit-birit & sakit perut – air rebusan gambir diminum dalam dos kecil.
- Sakit gigi & gusi bengkak – dikunyah bersama pinang atau disapu pada kawasan sakit.
- Mengurangkan sakit sendi & bengkak – digunakan sebagai sapuan luar.
2. Dalam Amalan Mengunyah Sirih
- Campuran gambir, kapur sirih, pinang, dan daun sirih – memberi rasa kelat, dipercayai menyihatkan mulut dan menguatkan gigi.
3. Kegunaan Industri
- Pewarna & penyamakan kulit – kerana kandungan tanin yang tinggi.
- Bahan pencelup kain – digunakan dalam industri batik atau tekstil.
4. Kegunaan Lain
- Dalam masyarakat dahulu, ada yang menggunakan gambir untuk menahan rasa sakit (contoh semasa berkhatan).
- Sesetengah lelaki menggunakannya sebagai ubat tradisional tahan lama ketika hubungan kelamin, tetapi penggunaannya boleh menyebabkan iritasi jika berlebihan.
⚠️ Amaran: Penggunaan gambir perlu berhati-hati, terutama jika diminum atau disapu terus pada kulit, kerana sifatnya yang sangat kelat boleh menyebabkan iritasi, kerosakan gigi, atau masalah kesihatan jika berlebihan.
No comments:
Post a Comment