Dari dolu2 anak2 n en somi suka sangat makan mee kuah .. yg kat kedai pun sedap jugak..cuma kalau beli kat kedai dapat udang n telur sikit katanya...hehe...
Untuk 4 orang makan
Ramuannya:
Mee 3/4 bungkus - basuh...dan toskan...selawat jgn lupa
Udang (1/4 kilo) disiang
Boleh leh jer tambah sotong...atau nak ganti udang dengan daging atau ayam
Telor 4biji dibasuh bersih (telur ni aku kira ikut bilangan org yg nak makan...kalau 4 org...4 bijik telur...supaya tak berebut...hihi)
Bawang putih 3ulas (diketuk)
Sos tomato
Sos cili
Sos tiram
Kicap manis
Sedikit minyak untuk menumis
Bhn UTK blend
1.Bawang besar sebijik
2 Bawang merah -5 ulas
3.Cili kering-7 tangkai
(KLU anda di kategorikan sbg seorang yg tidak suka pedas, cili kering tu tak masukkan langsung pun takpa-Basuh bersih2 dan blend)
2 gelas Air kosong (kalau mee serap BYK air, tak salah...tmbh jer air)
Sawi- dalam secekak cukup ler...ketuk2 sikit batang sebelum dihiris
Carrot-klu besar...separuh cukup dah..potong btg mancis
1 Tomato pun cukup ..belah 4
(Kalau nak tambah sayur lain pun boleh seperti kobis, bunga kobis atau brokoli)
Kalau suka...sedikit hirisan daun bawang n daun sup
Methodnya:
Masukkan dalam kuali dalam 1/2 cawan minyak... agak2 ja
Bila minyak panas, masukkan bawang putih yg dah diketuk
Bila bwg putih kuning, masukkan bhn blend tadi... Sehingga mendidih
Masukkan air kosong dalam 2 gelas...agak2 jer...
selalunya aku perlahankan api...dan pecah telur satu persatu...jgn bagi pecah...nanti tak cantik..
Bila telur agak mengeras sedikit...perlahan2 lalukan sudip di bawahnya supaya telur tidak melekat.. dan supaya dapat meminimumkan telur pecah...
Pastu masukkan sayur2... mulakan dgn carrot dulu...sbb lmbt masak...
Masukkan udang...biar mendidih ..
Masukkan sos secukup rasa yg disukai...terpulang kepada citarasa masing-masing...cuma sos tiram tu aku masukkan sedikit sahaja...paling banyak pun 2 sudu..sbb aku tak tahan sgt dgn rasanya. Kicap manis pun buh sedikit ajer tau...
Aku jarang letak garam...sbb mee dah ada rasa masin ..sos pun dah ada rasa...begitu jgk kicap...
Kalau gantikan mee dgn bihun...baru lah try rasa dan masukkan sedikit garam
Kalau nak makan segera aku masukkan mee yg telah dibasuh tadi terus dalam kuali...biar sehingga mendidih
Kalau nak makan lmbt lagi...aku tak masukkan mee dalam kuali...biar dulu ..bila rasa nak makan, barulah aku panaskan kuah...bila mendidih.. masukkan mee dan biar mendidih lagi sekali...
Kalau suka hirisan daun bawang n daun sup... boleh jer taburkan sedikit hirisan dalam kuali...