Wednesday, 17 February 2021

Resepi kanji ala2 mak mertua


Layari juga: puisi-doa-untuk-ibu
                    puisi-tangisan-mata-bunda
                    puisi-ibu-aku-tidak-akan-pernah-lupa
                    coretanku-mak-mak-memang-hebat
                    muhasabah-pagi


Bila bulan posa, anak mak mertua kat rumah aku ni mesti teringat nak makan kanji... Jadi akupun intai2 la bila mak mertua masak... sekarang dah terror...

Ni kan dah dekat bulan Ramadhan...hasben n anak2 bila bulan posa ni suka sangat la kalau aku buat kanji... Bulih la kata bubur lambuk...ala2 mak mertua..




resepinya:

2 pot beras
2 sudu kecil Halba
(Kalau suka...boleh jer buh serba sedikit ajer tau-kulit kayu manis, bunga cengkih n lawang)
Udang agak2 jer (dalam 1/4 kilo) dibuang kepala n ekor ajer
(Boleh ajer ganti dgn daging or ayam...potong kecik2)
5 btg serai diketuk
5 ulas Bawang merah kupas n blend
Halia (1 inci)- diketuk
Garam secukup rasa
Gula aku buh dalam sesudu kecil...kalau udang lama atau santan lama
Nak tambah daun sup boleh jugak
Santan secukup rasa( aku buh tak sampai sekotak santan pekat)

Methodnya:

Basuh beras...jgn lupa selawat 3 kali...mudah2an berkat makanan kita...hihi
Masukkan air...3x ganda pun ok...kalau api besar..aku tambah lagi air bila aku rasa mcm bubur pekat sangat

Bila dah jadi bubur, perlahan kan api
Masukkan halba n halia (dan lain2 seperti kulit kayu manis n kwn2nya)(ada org selalu tumis...tapi aku main letak ajer)

Masukkan bawang  merah yg telah diblend, udang dan serai,. Sabar...tunggu udang masak...dalam 10-15 minit InsyaAllah masak lah tu ..

Masukkan santan, dan garam secukup rasa..

Kalau rasa nak tambah gula  sedikit pun boleh...

Masukkan daun sup yg telah dihiris...dah nampak mendidih, tutup api... Siap

 layari juga:  kerjaya-sebagai-pendidik
                     9-ciri-ciri-pendidik-yang-hebat
                     ciri2-yang-baik-sebagai-pendidik
                      kisah-pemimpin-islam-zainab-al-ghazali