Layari juga: puisi-doa-untuk-ibu
puisi-tangisan-mata-bunda
puisi-ibu-aku-tidak-akan-pernah-lupa
coretanku-mak-mak-memang-hebat
muhasabah-pagi
puisi-tangisan-mata-bunda
puisi-ibu-aku-tidak-akan-pernah-lupa
coretanku-mak-mak-memang-hebat
muhasabah-pagi
Ni kan dah dekat bulan Ramadhan...hasben n anak2 bila bulan posa ni suka sangat la kalau aku buat kanji... Bulih la kata bubur lambuk...ala2 mak mertua..
resepinya:
2 pot beras
2 sudu kecil Halba
(Kalau suka...boleh jer buh serba sedikit ajer tau-kulit kayu manis, bunga cengkih n lawang)
Udang agak2 jer (dalam 1/4 kilo) dibuang kepala n ekor ajer
(Boleh ajer ganti dgn daging or ayam...potong kecik2)
5 btg serai diketuk
5 ulas Bawang merah kupas n blend
Halia (1 inci)- diketuk
Garam secukup rasa
Gula aku buh dalam sesudu kecil...kalau udang lama atau santan lama
Nak tambah daun sup boleh jugak
Santan secukup rasa( aku buh tak sampai sekotak santan pekat)
Methodnya:
Basuh beras...jgn lupa selawat 3 kali...mudah2an berkat makanan kita...hihi
Masukkan air...3x ganda pun ok...kalau api besar..aku tambah lagi air bila aku rasa mcm bubur pekat sangat
Bila dah jadi bubur, perlahan kan api
Masukkan halba n halia (dan lain2 seperti kulit kayu manis n kwn2nya)(ada org selalu tumis...tapi aku main letak ajer)
Masukkan bawang merah yg telah diblend, udang dan serai,. Sabar...tunggu udang masak...dalam 10-15 minit InsyaAllah masak lah tu ..
Masukkan santan, dan garam secukup rasa..
Kalau rasa nak tambah gula sedikit pun boleh...
Masukkan daun sup yg telah dihiris...dah nampak mendidih, tutup api... Siap