Friday, 5 February 2016

Berakhirnya kehidupan bapa mertuaku

Bapa mertuaku memang menjadi orang harapan untuk menjaga ibu mertuaku -mother-in-law(MIL) yang agak uzur dan ingat-ingat lupa. Setiap pagi mereka bersarapan, makan tengahari (lauk-pauk dibeli oleh ayah mertuaku- father-in law(FIL). Begitu juga waktu -waktu solat dan arah qiblatpun FILku tanpa jemu memberitahu kepada MIL.

Lebihkurang dalam pertengahan bulan 12, FIL mengadu penat dan sesak nafas serta sakit kepala. Bila diajak ke klinik atau hospital, FIL agak keberatan mahu ikut.

Kemudian my brother-in-law(BIL) membawa pulang MIL and FIL ke rumah mereka di Changlun. 3 hari di sana, keadaannya semakin teruk menyebabkan birasku memujuk ke hospital. Barulah my FIL mahu ke hospital Jitra iaitu pada pagi hari Rabu di unit kecemasan.

Aku membawa anak-anakku ke wad pemerhatian rapi di hospital jitra setelah diberitahu suamiku. Gembira ku lihat ayahku semakin segar kerana bantuan oksigen yang diberikan oleh pihak hospital.

Besoknya waktu tengahari, panggilan telefon dari suami sangat mengejutkan kerana suamiku memaklumkan FIL sudah tiada harapan lagi untuk meneruskan kehidupan ini. Lagi sekali aku dan anak-anakku ke hospital dan aku menyuruh anak ku yang sulong dan kedua membaca surah Yasin dengan mengatakan kepada mereka supaya Wan (FIL) cepat 'sembuh'.

Rupa-rupanya kesihatannya semakin merosot dalam masa beberapa jam sahaja. Selepas solat asar, semua anak-cucu FIL telah berkumpul. Tekanan darah pun semakin menurun. Nafasnya juga semakin kuat. Kemudian ketika masuk waktu Maghrib kelihatan keadaan FIL agak stabil sedikit. Hampir semua mengambil keputusan untuk solat maghrib segera kecuali 2 dari abg iparku menunggu di situ.

Seusai solat, kami mencari sedikit makanan kerana perut terasa sangat lapar. Kemudian bergegas ke hospital. Semasa menuju ke wad birasku menelefon ku supaya segera ke wad. Kami berlari -lari anak menuju ke wad. Ku lihat skrin yan memaparkan degupan jantung FIL telah berada di tahap yang sangat rendah 28/min. Demikian juga dengan blood pressure tersangat rendah. MIL sedang membaca Surah Yasin. dan ketika MILmembaca ayat yang terakhir, dengupan jantung FIL telah sifar.


Thursday, 4 February 2016

Jiran ku meninggal dunia lagi

Di lorong yang sama, jenis rumah yang sama, baru minggu lepas aku menziarahi suami kak nab (Pak mail) yang menghidap kanser paru-paru. Bacaa yassin diadakan bagi Pak mail padahari jumaat lepas mendapat sambutan yang luar biasa. Makanan pula disediakan serba-sedikit oleh jiran-jiran setaman.

Pagi semalam, suamiku pulang dari tempat kerja dan mengkhabarkanku berita sedih tersebut. Kesian kak nab, baru kematian anak beberapa bulan yang lepas, sekarang berdepan pula dengan kematian suami. 2 orang yang kukira paling rapat dengannya. Tetapi aku kagum dengan kekuatan rohani kak nab yang kelihatan sangat tenang menerima tetamuyang datang dan masih boleh mengukurkan senyuman.

Aku mengambil sejuzuk alquran yang memang telah disediakan di dalam kotak ( ada 2 kotak, satu telah dibaca dan satu lagi yang belum dibaca. Dengan lafaz bismillah aku menghabiskan juzuk 15 (brmaksud ada separuh lagi yang belum dibaca)

Hendak ku sambung juzuk yang berikutnya rasa tidak selesa pulak kerana perut ku memulas-mulas. Lalu aku minta diri beredar dahulu.

Periksalah Air Paip Di Rumah Anda


Air sangat penting dalam kehidupan manusia . Badan kita 70% adalah air.
 Sambung bacaan anda di website berikut....

Sunday, 31 January 2016

khasiat buah delima

Sumber:

 23 Kebaikan dan Khasiat Buah Delima

7 Fakta Nutrisi Buah Delima

Berikut adalah beberapa senarai nutrisi yang terdapat dalam buah delima:
  • Buah delima sangat baik kepada kesihatan kerana ia mempunyai kandungan anti oksida yang lebih tinggi daripada beri asai (acai berry) ataupun teh hijau.
  • Buah delima mempunyai kadar Vitamin C yang tinggi, dalam 100ml mengadungi 16 peratus kadar keperluan harian seseorang.
  • Selain itu, buah delima juga mempunyai kadar Vitamin K yang tinggi, dimana boleh membantu kesihatan tulang. Tambahan lagi, buah delima mengandungi Vitamin B yang mana boleh membantu badan memproses protein, karbohidrat dan lemak.
  • Buah delima mengandungi manganese untuk membantu perbentukan struktur tulang semasa proses metabolik dan potasium yang boleh mengkalkan fungsi selular dan mengawal kadar bendalir dalam badan.
  • Buah ini juga mengandungi kadar fosforus, magnesium, kalsium, zink dan zat besi yang tinggi. Manakala, kandungan lemak dan kolestrol dalam buah ini sangat sedikit.
  • Buah ini hanya mempunyai 130-150 kalori, yang mana 105 kalori tersebut daripada biji (kita kebiasaannya tak makan biji tersebut).
  • Biji tersebut mempunyai kadar kalori sedemikian kerana mengadungi minyak tidak tepu, gula dan karbohidrat. Pada masa yang sama, biji tersebut mengandungi serat dan protein.
Sambung bacaan anda di website berikut....

29 Manfaat Buah Tin

sumber

 29 Manfaat Buah Tin Bagi Kesehatan yang harus anda Ketahui

Kandungan Nutrisi Buah Tin 

Hmm, itu sudah ada sejak 1.400 tahun yang lalu. Hmm, lalu apa saja kira-kira kandunga nutrisi buah zaitun? Lihatlah betapa banyaknya kandungan nutrisi yang terdapat di dalam buah tin. Adapun kandungannya per 100 gram, yaitu:
   1. Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
   2. Energy 250 kcal 1040 kJ
   3. Carbohydrates 63.87 g
   4. Sugars 47.92 g
   5. Dietary fiber 9.8 g
   6. Fat 0.93 g
   7. Protein 3.30 g
   8. Thiamine (Vit. B1) 0.085 mg 7%
   9. Riboflavin (Vit. B2) 0.082 mg 5%
  10. Niacin (Vit. B3) 0.619 mg 4%
  11. Pantothenic acid (B5) 0.434 mg 9%
  12. Vitamin B6 0.106 mg 8%
  13. Folate (Vit. B9) 9 μg 2%
  14. Vitamin C 1.2 mg 2%
  15. Calcium 162 mg 16%
  16. Iron 2.03 mg 16%
  17. Magnesium 68 mg 18%
  18. Phosphorus 67 mg 10%
  19. Potassium 680 mg 14%
  20. Zinc 0.55 mg 6%

Manfaat Buah Tin Bagi Kesehatan

Professor J. A. Vinson, U of Scranton, USA menyebutkan bahwa buah Tin tidak mengandung garan, lemak dan kolesterol, tetapi mengandung lebih tinggi kalium, serat dan zat besi. Hasil penelitian dalam 100gram buah Tin, mengandung 20% daripada keperluan zat serat seharian untuk tubuh kita. Dari jumlah tersebut, lebih 28% adalah jenis serat terlarut.
  1. Mengobati wasir, hal itu dikarenakan buah ini berfungsi melancarkan (buang air besar) dan menahannya.
  2. Mengobati encok – meresapnya asam garam (urat) dalam persendian bisa dibuktikan dengan penjelasan berikut.Encok disebabkan oleh berlebihan makan daging merah yang menyebabkan kerusakan asam amino, yaitu asam sel somatic. Buah tin memiliki kaitan dengan enzim yang khusus mengubah trimethyl menjadi asam folat. Enzim yang biasanya bekerja dalam satu sisi saja maka ia bekerja dalam dua sisi sehingga seimbang. Oleh karena itu, obat-obatan dari luar melemahkan enzim, tetapi buah tin bisa menormalkan kinerja enzim.
  3. Buah tin kering terkaya akan serat, tembaga, mangan, magnesium, kalium, kalsium, dan vitamin K, relatif diperlukan terhadap kebutuhan tubuh manusia.  
  4. Buah tin karena kaya kandungannya akan serat, maka mampu mengurangi berat badan. Oleh karena itu Buah tin sangat sesuai mengatasi masalah berat badan.
  5. Buah tin juga kaya dengan vitamin A dan B serta kadar tertentu dari vitamin C. Dan mengandung garam pokok seperti: Kalsium, fosfor, zat besi yang membangun pertumbuhan badan dan pembangkit tekanan darah.
  6. Kandungan-kandungan buah tin seperti serat, kalium, dan magnesium dapat mengurangi serangan angin dan mampu mengontrol tekanan darah tinggi.
  7. Dalam sebuah studi, 40 gram bagian buah tin kering (dua ukuran medium tin) menghasilkan peningkatan yang signifikan dalam kapasitas antioksidan plasma dalam darah.
  8. Gabungan zat yang terkandung dalam buah tin yaitu serat yang tinggi dan karbohidrat dalam bentuk yang ringkas, yaitu glukosa dan fruktosa mampu mengontrol kadar gula darah seseorang.
  9. Hasil penelitian dalam 100 gram buah Tin, mengandung 20% daripada kebutuhan zat serat harian tubuh kita. Dari jumlah tersebut, lebih 28% adalah jenis serat terlarut. Penelitian menunjukkan, bahwa serat terlarut bisa membantu gula dalam darah dan mengurangi kolesterol dalam darah dengan mengikatnya di dalam saluran pencernaan, manakala serat tidak larut, dapat melindungi dan mencegah kanker usus besar (koion) .  
  10. Tin memiliki jumlah yang lebih kecil dari banyak nutrisi lain, ia memiliki efek pencahar dan mengandung banyak antioksidan, merupakan sumber yang baik flavonoid dan polyphenol.
  11. Kandungan serat yang terdapat di dalam buah tin dapat memperlahan proses penyerapan glukosa di usus kecil, untuk itu sangat cocok bagi penderita penyakit kencing manis.  
  12. Buah tin dipergunakan sebagai bahan pelancar (laxative), penahan sakit dan unsur perkumuhan air kencing (diuretik).
  13. Buah tin mengandung khasiat yang tinggi jika dibandingkan dengan buah-buahan yang lain, ia tidak mengandung garam, lemak dan kolesterol, tetapi mengandung lebih tinggi kalium, serat dan zat besi.
  14. Buah Tin dipercayai mempunyai bahan yang dapat melawan kanker, ia mengandung "polyphenols" yang tinggi berfungsi sebagai antioksidan yang amat penting bagi tubuh, karena dapat berfungsi sebagai free radical dalam tubuh yang menyebabkan kanker.  
  15. Buah Tin juga mengandung unsur lain yang menjadi bahan anti kanker, yaitu "benzaldehyde" dan "coumarins". "Benzaldehyde" telah terbukti mampu bertindak sebagai bahan anti tumor sedangkan "coumarins" adalah untuk merawat kulit dan kanker prostate.
  16. Buah tin telah dikenal kemujarabannya oleh ahli pengobatan tradisional pada dekade terakhir ini, khususnya pengobatan herbal, dan diakui secara medis menyembuhkan berbagai penyakit seperti: Mengobati luka-luka, borok, flu burung, maag, gangguan sirkulasi menstruasi pada wanita dan luka bakar.
  17. Buah tin kering mengandung kadar gula tinggi, dan sangat bagus dikonsumsi oleh anak-anak, orang diet dan olahragawan, tetapi hendaknya dihindari oleh penderita gula tinggi dan kolesterol.
  18. Buah tin mengandung kalium, omega tiga dan omega enam yang berfungsi untuk menjaga tekanan darah tinggi dan serangan jantung koroner.
  19. Kandungan coumarin dalam buah tin dapat mengurangi risiko kanker prostat. Buah tin juga mengandung kalsium untuk mencegah osteoporosis dan membantu meningkatkan kepadatan tulang.
  20. Kandungan kalsium yang tinggi membuat buah tin dapat dimakan sebagai alternatif asupan kalsium bagi orang yang alergi terhadap produk susu.
  21. Kandungan trytophan-nya dapat menghindari insomnia dan membuat kualitas tidur yang baik.
  22. Pektin yang terdapat di dalam buah tin pun dapat membantu mengurangi kolesterol darah.
  23. Buah tin sangat efektif untuk proses penurunan berat badan karena kaya serat.
  24. Jika dikonsumsi secara rutin, dapat membantu mengurangi risiko kanker payudara dan kanker usus besar.
  25. Rajin mengkonsumsi buah tin dapat mengurangi kelelahan, meningkatkan daya memori otak, dan mencegah anemia.
  26. Efek pencahar yang terkandung dalam buah tin dapat membantu mengobati sembelit kronis.
  27. Buah tin kaya akan fenol dan benzaldehid yang berguna sebagai zat anti tumor serta dapat membunuh mikroorganisme penyebab penyakit, jamur, virus dalam tubuh manusia.
  28. Selain buahnya, daunnya juga memiliki manfaat. Beberapa manfaatnya yaitu untuk obat kencing batu, diabetes, dan asam urat.
  29. Rebus lima ruas daun tin, lalu diminum airnyai. Air rebusan tersebut dapat membantu pasien diabetes mengurangi jumlah asupan insulin dan infeksi ginjal.