Thursday, 11 December 2025

Sarapan Pagi Malaysia: 10 Hidangan Wajib Yang Semua Orang Suka

 


https://share.google/77uZdAFetlbI6Plt2

Malaysia memang terkenal dengan kaya budaya, kaya makanan. Paling ketara—waktu sarapan pagi!
Tak kira Melayu, Cina, India atau Sabah Sarawak, setiap kaum ada hidangan yang membuatkan Malaysia unik dan penuh aroma pagi.

Inilah 10 sarapan pagi paling popular yang wajib dicuba dan sentiasa menjadi pilihan rakyat Malaysia.


1. Nasi Lemak

Tiada yang mengalahkan nasi lemak!
Nasi wangi santan, sambal pedas manis, telur, timun, kacang dan ikan bilis — simple tapi padu.

Ada versi:

  • nasi lemak bungkus daun pisang,
  • nasi lemak ayam goreng,
  • nasi lemak sotong / paru.

Sarapan legenda Malaysia.


2. Roti Canai

The king of breakfast kedai mamak.
Garing di luar, lembut di dalam — cicah dhal atau kari memang nikmat.

Versi popular:

  • roti telur,
  • roti boom,
  • roti planta,
  • roti sardin.

Tak hairan setiap pagi kedai mamak penuh!


3. Mee Goreng / Mee Kuning

Paling cepat siap, paling cepat habis.
Mee goreng mamak, mee goreng basah atau versi kampung — semuanya ada peminat.

Biasanya dijual bersama teh tarik panas.
Memang kombinasi “mood booster” pagi.


4. Bihun Goreng

Menu grab & go paling tradisional.
Murah, cepat, sedap — confirm laris setiap gerai pagi.

Selalunya dihidang dengan sambal, telur mata atau keropok.


5. Kuih-Muih Tradisional

Antara makanan sarapan paling meriah di Malaysia.
Pilihan paling popular:

  • karipap pusing
  • kuih keria
  • seri muka
  • kuih lapis
  • donut
  • cucur badak
  • pulut panggang

Kadang-kadang susah nak pilih sebab semua sedap!


6. Lontong / Soto

Sarapan Melayu-Jawa yang makin popular.
Kuah santan lembut bersama sayur, nasi impit dan sambal — memang kena dengan morning vibes.

Soto panas pula buat badan terasa segar waktu pagi.


7. Nasi Goreng

Penyelamat orang yang nak makan heavy di pagi hari.

Pilihan:

  • nasi goreng kampung,
  • nasi goreng ayam,
  • nasi goreng cina,
  • atau nasi goreng paprik (walaupun biasanya makan tengah hari).

Senang, cepat, kenyang.


8. Dim Sum

Sarapan gaya Cina yang makin diterima semua.
Paling popular:

  • siu mai
  • pau kaya
  • pau kacang merah
  • dumpling stim
  • chee cheong fun

Ringan, lembut dan penuh aroma.


9. Chapati / Tosai

Sarapan sihat dan ringan dari masyarakat India.
Cicah dengan dhal, kari ayam atau kuah dalca — memang sedap.

Tosai rangup + chutney kelapa = sarapan paling win!


10. Laksa / Mee Kari

Tak semua orang makan “heavy” pagi-pagi… tapi peminat laksa memang setia.

Malaysia ada pelbagai versi:

  • laksa utara,
  • laksa johor,
  • laksa sarawak,
  • mee kari pekat.

Walaupun pedas sedikit, penggemarnya tetap ramai di waktu pagi.


Kesimpulan

Sarapan pagi di Malaysia sangat unik: ada pedas, ada lembut, ada manis, ada berkuah — semua ada!
Tak kira bangsa dan negeri, kita semua berkongsi satu budaya yang sama: sarapan pagi mesti sedap dan memuaskan.


No comments:

Post a Comment