Sunday 15 August 2021

Makan Bendi (Okra): kajian saintis untuk Membantu Melawan Diabetes & Kolesterol



Mengawal diabetes
Okra mengandungi 3.2 gram serat bagi setiap 100 gram. Serat dalam okra membantu mengawal gula dalam darah kerana dapat mengekalkan kadar gula diserap ke dalam saluran usus. Kaedah dalam mengurangkan kadar gula dalam darah dalam tubuh dengan memperlambat asimilasi gula ketika melewati usus.

Penyakit buah pinggang
Penyelidikan menunjukkan bahawa penghidap diabetes yang makan okra setiap hari menunjukkan tanda-tanda penurunan kerosakan buah pinggang berbanding dengan orang lain yang tidak menjalani ‘diet diabetes’. Kira-kira 50 peratus penyakit ginjal disebabkan oleh diabetes, jadi memakan okra membantu menjaga kedua penyakit ini.

Kolesterol
Kadang kala sukar untuk mengawal pengambilan makanan dengan kandungan kolesterol tinggi. Walau bagaimanapun, okra dapat membantu meningkatkan kesihatan jantung dengan mengurangkan kolesterol dan dengan itu mengurangkan kemungkinan penyakit kardiovaskular. Ini adalah kaedah yang berkesan untuk menguruskan kolesterol badan. Sebuah makalah penyelidikan menyebutkan bahawa okra mengandungi pektin, yang menurunkan kolesterol tinggi dalam darah  dengan mengubah pengeluaran hempedu dalam usus dan menurunkan kolesterol dalam tubuh.

Perkumuhan
Okra juga terdiri daripada zat seperti gel yang dikenali sebagai lendir yang melekat pada kolesterol dalam badan. Lendir kemudian keluar dari badan semasa perkumuhan, membawa kolesterol bersama dengannya. Selain itu, kerana tubuh menyerap kolesterol, ia dapat meningkatkan kemungkinan penyakit jantung, dan ini adalah alasan lain untuk mengambil okra.

Kajian membuktikan bahawa serbuk okra membantu menghilangkan lebih banyak kolesterol melalui buangan bhn kumuh berbanding dengan pengambilan diet tinggi lemak lain tanpa  okra.

https://www.thebetterindia.com/260551/okra-health-benefits-bhindi-recipes-diabetes-cholesterol-blood-pressure/

No comments:

Post a Comment