sumber:
Pengenalan
Faktor yang mempengaruhi tekanan darah:- Garam / natrium
- Berat badan
Garam / Natrium
Garam yang berlebihan boleh meningkatkan tekanan darah.Elakkan daripada mengambil garam melebihi 6 gm dalam sehari. (bersamaan 2 gm natrium atau 1 sudu teh dalam sehari)
Setiap makanan mengandungi kandungan garam yang berbeza.
Jadual Kandungan Garam dalam Makanan
Rendah
|
Sederhana
|
Tinggi
|
|---|---|---|
| Buah-buahan | Daging | Agen Perasa
|
| Sayur-sayuran | Ikan | |
| Minyak sayuran | Telur | |
| Lemak | Susu | Ekstrak
|
| Gula | ||
| Tepung | ||
| Nasi | Penambah perasa
|
|
| Roti putih | ||
| Roti mil penuh (roti berserat tinggi) | ||
| Bijirin | Agen penaik
|
|
| Kekacang | ||
Krim salad
|
||
Makanan terproses
|
||
Makanan diawet
|
Menambah Perisa Dalam Makanan
- Gunakan rempah-ratus, herba, bawang putih, bawang merah dalam masakan anda.
- Gunakan perahan jus limau untuk menggantikan garam dalam masakan.
- Makan lebih makanan yang segar dan semulajadi.
Penurunan Berat Badan - Kekal Sihat Dan Cergas
- Penurunan berat badan terbukti dapat menurunkan tekanan darah bagi individu yang berlebihan berat badan.
- Anda perlu mengawal pengambilan makanan anda berdasarkan Panduan Pemakanan Untuk Penurunan Berat Badan. Lakukan senaman secara teratur.
| Semakan Akhir | : | 14 Julai 2008 |
| Penulis | : | Norizan Mashttah bt. Mardan |
| Mahnon Suria bt. Mokhy | ||
| Siti Farrah Zaidah bt. Mohd Yazid | ||
| Junidah bt. Raib |
No comments:
Post a Comment